Geen tijd te druk

9 tips voor goed agendabeheer

Te aller tijden is goed agendabeheer noodzakelijk als je als zelfstandig ondernemer werkt, maar ook privé je agenda goed bijhouden is van belang. Met goed agendabeheer heb je overzicht over je afspraken en hou je rust in je hoofd.

9 tips voor goed agendabeheer

  1. Stel niet uit, noteer je afspraken en to do’s altijd meteen in je agenda. Zet ook direct alle relevantie informatie erbij.
  2. Noteer ook de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Bijvoorbeeld het doen van je administratie. Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een klant.
  3. Vul herhaalde afspraken direct voor het hele jaar in.
  4. Vul ook belangrijke privé afspraken in. Zoals verjaardagen, uitjes, vakanties, etc. Zo voorkom je dubbele afspraken of onnodig verzetten ervan.
  5. Plan als eerste je langdurige afspraken in zoals projecten en vakanties. Het is makkelijker om je kortere afspraken hierom heen te plannen dan andersom.
  6. Wees kritisch, zeg niet te snel ja. Denk eerst goed na voordat je een afspraak noteert. Heb je er wel echt tijd voor?
  7. Plan werkzaamheden niet te strak in. Hou bijvoorbeeld rekening met 10% meerwerk of uitloop voor een klus.
  8. Hou bij het inplannen van afspraken ook rekening met de reistijd.
  9. Hou elke dag een half uur vrij voor onverwachte zaken.

Meer weten over de voordelen van een digitale agenda, lees dan dit artikel “11 voordelen van de digitale agenda boven de papieren agenda”